19 Eylül 2014 Cuma

Çizgili Pijamalı Çocuk - John Boyne


Filmi olan kitapları seviyorum, bu kitabın da konusu hakkında hiçbir şey bilmeden aldım ve okudum. Kitabın adına baktığımda aklıma Nazi’ler ve toplama kampları ile ilgili bir roman olduğu hiç aklıma gelmemişti. Konu ilerledikçe elimden bırakamadım. Yazar biri Alman diğeri toplama kampında yaşayan iki çocuğun gözünden o dönem hayatını öyle güzel anlatmış ki, sonlarına doğru gözyaşlarımı tutamadım. Babası Auscwithz’de komutan olan Bruno ile Nazi kampında kalan Shumel adındaki bir Yahudi çocuğun tel örgüler arasındaki arkadaşlıklarını anlatıyor. Kitapta en çok beğendiğim, yazarın herhangi bir ajitasyon, zorlama yapmadan olayları çok akıcı ve sakin bir dille anlatmasıydı. Mesela Yahudilerin şiddet gördüğünü biliyorsunuz ama kitapta bundan açık açık bahsedilmiyor, bir çocuğun bile okuyabileceği kadar naif bir dille anlatılıyor. Filminin de iyi olduğunu düşünüyorum o yüzden en kısa zamanda izleyeceğim. Son olarak umarım hiçbir ırki, devlet, din bir daha asla tel örgüler arasında yaşamaya mahkûm edilmez.
Arka Kapaktan;
Bu kitabı okumaya başladığınızda, Bruno adında dokuz yaşındaki bir çocukla bir yolculuğa çıkacaksınız (ama bu kitap dokuz yaşındakiler için değil). Ve er geç Bruno ile birlikte bir tel örgüye varacaksınız.
Böyle tel örgüler dünyanın dört bir yanında var. Umarız asla rastlamak zorunda kalmazsınız.

1 yorum:

  1. Filmde Bruno'yu canlandıran minik o kadar tatlıdır ki minik ince bacakları ile oradan oraya koştururken koşup sarılasınız gelir.

    YanıtlaSil