22 Ocak 2015 Perşembe

Calibro Deneyimi


Yaklaşık iki aydır kullandığım bu cihaz ile ilgili o kadar çok soru alıyorum ki en sonunda detaylı bir paylaşımda bulunmak istedim. Umarım aklınızdaki bütün sorulara cevap verebilirim.

Öncelikle cihazı almadan önce benim de bir sürü endişem vardı. Elbette ki bir kitap böceği olarak kitabı elimde tutarak, sayfaları fiziksel olarak çevirerek ve kokusunu duyarak okumayı seviyorum. Bir kitap okuyucudan bu keyfi yaşayabileceğimi hiç sanmıyordum ancak kütüphanem üzerime yıkılmaya ve yeni kitaplarımı koyacak yer bulamayınca sorunuma bir çözüm bulmak istedim. O sebeple internette türlü türlü araştırmalar yaptım. Konuya da çok hâkim olmadığım için hangi markadan başlayacağımı da bilemeden elektronik kitap okuyuculara bakınmaya başladım.

Hem fiyatı hem de daha önce alışveriş yaptığım bir web sitesi olan Babil.com da satışa çıktığı için ilk önce Calibro dikkatimi çekti. Bir kitap okuyucuda olması gereken yegâne özellik e-mürekkep (e-ink) teknolojisi sanıyorum, kitap hissini yaşayabileceğiniz ve gözlerinizi yormayan bu teknoloji cidden önemli. Bir de cihazı aldıktan sonra tek bir web sitesine bağlı olmak istemedim, başka sitelerden de e-kitap alabilmek ve hatta ders notlarımı pdf olarak bu cihazda okuyabilmek istedim. Calibro ile bunların hepsi mümkün. Babil.com’dan direk kitap satın almak için cihazın içinden direk mağazaya wifi yolu ile bağlanıp satın alıp indirebiliyorsunuz. Diğer web sitelerinden ise satın aldığınız kitabı bilgisayarınıza indireceğiniz küçük bir program olan adobe digital editions ile calibro’nun içine atmak sadece beş dakikanızı alıyor.
Pil şarj süresi yaklaşık bir ay diyebilirim ki bu müthiş bir özellik, okuma keyfiniz hiç yarım kalmıyorJ Kitabınızı okuduğunuz süre boyunca istediğiniz notları alabiliyor, cümlelerin altını çizebiliyor, sözlükten kelime anlamlarına bakabiliyor hatta okuduğunuz sayfanın, paragrafın fotoğrafını çekip paylaşımda bulunabiliyorsunuz. Size yardımcı olabilmek amacı ile cihazın menüsünün de bazı fotoğraflarını paylaşıyorum. Bu bir fikir verebilir sanırım.
    
Ben Calibro’nun Ultra Touch Lux modelini aldım, diğer modelini pek bilmiyorum. Benimkinin 4gb hafızası var ve istersem sd kart ile bu hafızayı arttırabilmem mümkün, gerçi pek gerek duyacağımı sanmıyorum, çünkü e-kitaplar yaklaşık 200/300 kb yer kaplıyor.

Calibro’nun en sevdiğim özelliklerinden birisi de özellikle gece okumaları için ayrıca bir ışığa ihtiyaç duymamam, her saatte gece ya da gündüz gün ışığında da ekran parlaması yaşamadan kitap okuyabiliyor olmak çok keyifli.

Ayrıca cihazın içinde çeşitli oyunlar da bulunmakta. Tek söylemek istediğim ise aldığınız cihazın bir kitap okuyucu olduğunu unutmamanız, bir tabletten bekledikleriniz bu cihazda olamaz. Bir de Babil.com yetkililerine de önerdiğim üzere, Calibro’nun potansiyel müşterileri bu cihazı fiziksel olarak incelemek istemektedirler, o yüzden sadece internetten değil başka satış noktalarında da bulunmasını iyi olacaktır, kendileri bana konu üzerinde çalışmalarının bulunduğunu söylediler.

Son olarak bir kitabın yerini asla tutamayacağını biliyorum ancak hem yer problemi hem de koca kalın kitapları taşımanın zor ve yorucu olması beni bu cihazı almaya sevk etti, aldığım günden beri büyük bir keyifle kullandığımı belirtmek isterim.
Sorularınız var ise elimden geldiğince cevaplamaya hazırım. Sevgilerimle…

6 yorum:

  1. Hocam not almak kullanışlı ve kolay mı?
    Not alırken şu kitapta şu sayfada şu notu aldınız gibi mi çıkıyor yoksa telefon ve tabletlerdeki gibi ayrı bir "notlar" uygulaması mı var?
    Bir de son olarak, altı çizili yerlerin tamamını, bu kitapta şu kısımların altını çizdiniz diye bir yerden görebiliyor muyuz yoksa sayfaları mı dolaşmamız gerekiyor illa ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      not almak gayet kolay, kitabın altını çizdikten sonra o cümle notlar bölüme kaydediliyor. her kitap için ayrı bir bölüm açılıyor o yüzden geri dönüp bakmak kolaylaşıyor.

      Sil
  2. merhaba , sorum şu bilgisayardan istediğimiz gibi istediğimiz kadar e kitap atabiliyor muyuz cihaza ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafıza yettiği sürece atabilirsin

      Sil
  3. Merhaba,
    Bilgisayardan pdf formatındaki kitaplar cihaza nasıl atılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. normal bir flash disk e atar gibi yapılıyor...

      Sil