23 Eylül 2014 Salı

Bazı Kadınlar - Alice Munro


İlk defa Alice Munro okuyorum ve her geçen gün fark ediyorum ki geç kaldığım çok yazar var. Bazı Kadınlar bir öykü kitabı. Alice Munro birbirinden güzel bu öyküleri öyle derinlemesine yazmış ki her birinden ayrı ayrı kısa roman tadı alıyorsunuz. Hepsinde bahsedilen kadınlar, bir şekilde bir yerlerden aşina olduğumuz kadınlar, bu sebeple hikâyeler bir o kadar gerçekçi ve etkileyici. Hepsinin hayatlarında kabullenemedikleri bazı olaylar var ve baskıların altında kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar. Munro’nun kalemini çok sevdim, çok hassas ve gerçekçi bir duygusallığı var. Diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.
Altını çizdiklerim;
“Bir erkeğin odayı terk ettiğinde, o odadaki her şeyi geride bıraktığını asla unutma, bir kadınsa, odadan dışarı çıktığında o odada olmuş her şeyi beraberinde götürür”. S- 304
Arka Kapaktan;
Eleştirmen Leah Hager Cohen şöyle diyor: öykülerini okurken, 'Munro benim aklımdan geçenleri nasıl bilebilir?' diye düşünüyorum. Aslında Munro'nun yaptığı, büyük bir alçakgönüllülükle bir duyguyu paylaşmak, sizi bir başka dünyaya çekmek, bir başkasının ritmiyle size soluk aldırmak, bir başkasının gördüklerini kendiniz görüyormuş duygusunu yaşatmak.
 

2 yorum:

  1. Benim de keyif alarak okuduğum bir kitaptı. Özellikle denizde gerçekleşen ölümle ilgili olan hikaye beni en çok etkileyen olmuştu.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitaba başladım ama beğenemedim bir türlü. Şimdi üçüncü hikayedeyim ama devam eder miyim bilmiyorum, bu konuda çok kararsızım :/

    YanıtlaSil