12 Mayıs 2014 Pazartesi

Suçlu Öyküler - Kollektif


 
Okuyan Us yayınevinin bir dizisine başladım. Ünlü yazarların kısa öykülerinden oluşan kitap dizisinde başlangıç kitabı olarak Suçlu Öyküler’i seçtim. Dizinin diğer kitapları da okuma listemde yerini aldı. Diğerlerini de okudukça yorumlayacağım, isimleri ise şu şekilde; Aşık Öyküler, Deli Öyküler, Cinsel Öyküler, Gelecek Öyküler, Absürd Öyküler.

Suçlu Öyküler aşağıda isimlerini yazdığım 13 değerli yazarın bir araya getirilen öykülerinden oluşan bir kitaptı. Ahmet Ümit, Akın Sevinç, Akif Pirinççi, Elif Şafak,  Esmahan Akyol, Giovanni Scognamillo, Hüseyin Peker, Mehmet Ünver, Müge İplikçi, Nalan Barbarosoğlu, Rıza Kıraç, Türkay Demir ve Türker Erşen. Bu kitapta birbirinden suçlu insanlar ve birbirinden masum mağdurlar bulunmaktaydı ancak beni en çok etkileyenler çocuk dili ile anlatılmış ya da geçmişte çeşitli tacizlere maruz kalmış insanların öyküleriydi.
Öykülerin hepsi sizi başka bir yere götürecek olan bu kitabı ciddi anlamda tavsiye ediyorum.

Altını çizdiklerim;

“Çünkü mutluluk ile mutsuzluk arasından sadece sıkıntı vardır.” S- 33

“Oysa insan bir kabahat işlemişse, buna şahit olanlarla aynı yerde barınamaz artık. Göz göze gelemez şahitler ile kabahatliler. Kendileri unutmak istese bile olanları, birbirlerinin gözlerinde tazelenir hafızaları.” S- 77

“Şahitler varsa iş değişir. Çünkü onların her bakışı bir itham, varlıkları unutmaya engeldir.” S- 84

“Çocukluğun arka bahçesi vişne ekşisi tadındadır. Tadına bakanın dişleri kamaşır.” S- 84

“Dikiz aynasından gördüğünüz dünya gibi bir de yüzünüzü görseniz…” S- 142

Arka Kapaktan;

13 yazar en gizemli, bastırılmış arzu ve hazlarını dürtükleyip içlerindeki suç şeytanlarını uyandırdılar. Acaba 13 suçlu öykünün bulunduğu bu kitabın sınırlarıyla daha ne kadar yetinecekler?

Birbirinden "suçlu öyküler" de bu sınırdışı hareketiyle suç tarihindeki yerini usulca alırken, 13 tanık sandalyesi 13 sanık sandalyesiyle yer değiştiriyor.

Gerçek yargı gününe daha çok karanlık ve ıssız gece var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder