28 Ekim 2014 Salı

Devlet Ana - Kemal Tahir



Bu ay beyazkitaplık’ın seçimi ile kitap kardeşliği okuma grubumuzda seçtiğimiz kitap Devlet Ana idi. Aynı zamanda benim de okuduğum ilk Kemal Tahir kitabıydı. Açık konuşmak gerekirse araya giren tatiller nedeni ile istediğim kadar odaklanamadığım ancak genel anlamda beğendiğim bir kitap oldu. Roman Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarını anlatıyordu, dili sade ve anlaşılabilirdi. Kitapta her ne kadar kadınlar aciz gibi gösterilse de ana karakter BacıBey’in de bir kadın olarak gücü yadsınamaz şekilde yansıtılmaktaydı. Türk Dil Kurumu’ndan ödül alan bu kitabı Osmanlı Devleti’ne meraklı olan okuyucular mutlaka okumalı diye düşünüyorum. Roman olarak sürükleyici bir kitap, altı yüz küsur sayfa olması gözünüzü korkutmasın.
Arka Kapaktan;
'Devlet Ana', Osmanlı kurulmadan önceki Anadolu'nun görünümünü ve Anadolu insanının özlemlerini anlatırken, onların güçlü, güvenli, adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacı da açığa çıkarmaktadır. Kemal Tahir'in en önemli romanı olarak gösterilen 'Devlet Ana', onun düşünce yapısını da en iyi yansıtan eserlerinden biri sayılmaktadır.
"Kemal Tahir, tarihi ve toplumu hakkındaki orijinal ve sağlam görüşlerinden hareket ettiği için hem 'mahalli ağızları', hem Türkçe'nin küçümsenmiş ve unutulmuş nesir dilini hem de yeni imkânlarını kaynaştırarak ve aşarak kullanabilirmiştir. Eserlerindeki eşsiz dil ve üslup güzelliğinin kaynağı bu davranıştadır. Daha önceki romanlarında da görülen bu özellik 'Devlet Ana'da en yüce noktasına erişmiştir. Türkçe'nin unutulmuş olan dehası bütün boyutları, zenginliği ve haslığıyla ilk olarak Kemal Tahir'in eserlerinde kendini göstermektedir."
- Selahattin Hilav-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder