12 Eylül 2013 Perşembe

Aylak Adam - Yusuf Atılgan


Yusuf Atılgan’ın daha önce Anayurt Oteli isimli romanını okumuş ve çok beğenmiştim. Aylak Adam’ın da ondan farkı yoktu, yine detayların arasında keyifle kayboldum ve okurken çok eğlendim. Kitabın ana karakteri “C”’nin yaşamının bir yılını anlatıyor bize Aylak Adam. “C” çalışmıyor ve babasından kalan yerlerden kira toplayarak geçiniyor. Kendisi zengin değil “paralı”. Normal insanlar gibi düşünüyor “C”. Onun aradığı başka bir şey, gerçek aşk, sevgi. Bir yıl içinde hayatına iki kadın giriyor. Birisi üniversite öğrencisi Güler ve diğeri de ressam olan Ayşe, ama “C” gerçek aşkını aramaya devam ediyor...
Kitapta en çok yazarın anlattığı olayları, bir kere daha birlikte olduğu kadınların ağzından yazılan mektuplarda okuduğumda eğlendim. Kadın ve erkek dünyasının, hislerinin ne kadar farklı olduğunu gösteren notlardı bunlar.
Altını çizdiklerim;
“Birlikte gülündü mü insan rahatlıyordu.” S- 71
“Sevmek! Kelimelere herkes kendine göre bir anlam veriyor galiba. Bu değerler aynı olmadıkça iki kişi iki ayrı dil konuşuyorlarmış gibi olmuyor mu?” S- 72
“insanları yalan söyledikleri zaman dinlemeyi severim. Olmak istedikleri, olamadıkları “kişi”yi anlatırlar.” S- 124
“İnsanlar haksızken daha çok bağırırlar.” S- 132
“iki insan ayrıldıkları zaman birbirlerinde bir şeyler bırakıyorlardı.” S- 138
Arka Kapaktan;
Her şeye “karşı” duran, “karşı” çıkan, “karşı” olan bir adam… Aylak Adam… Bir adı bile yok. “C” diyor Yusuf Atılgan kısaca.
Zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir roman.

3 yorum:

  1. Kesinlikle okunulması gereken, üzerine düşünülmesi gereken bir kitap.
    Çok güzel özetlemişsiniz :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de "Aylak Adam"ı önceden okuyanlardanım, Anayurt Oteli sırada. :) Hatta bitirince, filmini de izlemek istiyorum :) Sevgiler :)

    (Hamiş: Bir de bana bir mail atabilir misin Sevgi Kitap Böceğim? :) kitapcikedisi@gmail.com, seninle iletişmem gerek de ;)

    YanıtlaSil