21 Mayıs 2014 Çarşamba

İntihar - Édouard Levé




Twitter ve Instagram hesaplarında takip ettiğim kişilerin okudukları kitaplara ve yorumlarına mutlaka bakarım. Geçenlerde bu kitap ile ilgili paylaşımları görmüş ve okunacaklar listeme not almıştım. Okuduğum en değişik kitaplardan birisiydi, aslında daha çok uzun bir intihar mektubu gibiydi. Toplumsal değerleri boş veren bir adamın intiharından sonra arkadaşının kaleminden onun hayatını anlatan yazılardan oluşan bu roman/anı/mektup –ne demek isterseniz- gerçekten etkileyiciydi.

Romanın ilginç olan kısmı ise yazarın bu romanı yazdıktan sonra romanda anlattığı arkadaşı ile aynı yöntemi kullanarak intihar etmiş olması aslında anlattığı kişinin hayali bir roman kahramanı değil kendisi olduğunu düşündürdü bana. Bu sebepten dolayı bu kitap benim gözümde çevresindekilere bıraktığı uzun bir intihar mektubudur.

Bazı kitaplarda altını çizecek o kadar çok cümle oluyor ki, bu cümleleri nasıl bütünlüklerinden ayırıp neresini paylaşacağımı şaşırıyorum. Bu kitaptaki cümleleri baştan sona çizebilir, kenara not alabilirsiniz.

Ben en sonda yazarın yazıp çekmeceye bıraktığı üçlüklerden en etkilendiklerimi paylaşmak isterim.

“Egemen olmak beni bunaltır

Çekmek beni köleleştirir

Yalnız olmak beni özgürleştirir…”

 

“Yetenek beni hayran eder

Ustalık bana yalan söyler

Deha beni aydınlatır…”

 

“Bilmek beni büyütür

Bilmemek bana zarar verir

Unutmak beni özgürleştirir…”

 

“Mutluluk önümde gider

Üzüntü beni izler

Ölüm beni bekler….”

 

Arka Kapaktan;

 
Édouard Levé, yirmi yıl önce intihar etmiş, belki hayali belki de gerçek çocukluk arkadaşına uzun bir mektup niteliğindeki İntihar ‘da, hayatı reddeden kahramanının gerçekçi bir portresini sunuyor. Yetenekleri, arzuları ve duyarlılıklarıyla yazıya taşıdığı kahramanının intihar etmeye karar verip bu eylemi gerçekleştirmesini tüm aşamaları ve en ince ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitabı tamamlayıp yayıncısına teslim ettikten sadece on gün sonra ise kendi hayatına tıpkı arkadaşının yaptığı gibi intihar ederek son veriyor.

 Kısa ömrü boyunca kurmacayla gerçeği birbirinden ayırmayan Levé, hayatına nasıl son vereceğini hem bir roman, hem de bir anı kitabı özelliği taşıyan İntihar ‘da anlatıp sonra uygulamasıyla dünya edebiyatının sonsuza dek genç kalacak, kült yazarlarından biri olmuştur.

5 yorum:

  1. Nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama sizin sayesinde kitapların büyüsünde boğulduğumu hissediyorum, yakından takipçinizim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuzla beni ne kadar mutlu ettiğinizi anlatamam... çok teşekkür ederim... sevgiler...

      Sil
  2. Merbaha,
    Blogunuzu çok beğendim ve sizi takibime aldım :)
    Bende bloguma beklerim.
    Sevgiler,
    http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir konusu varmış. Yaşamdan umudunu kesmiş insanlar hep çok güzel, çok gerçek şeyler söyler.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba :) blogunuz gerçekten harika... Sizi de bloguma beklerim... :)
    http://kitaptanbayan.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil