18 Temmuz 2014 Cuma

100Dünya'nın Gizli Yüzü - Danielle Martinigol


Normalde çok fazla bilim kurgu okumam, çok ilgilendiğim bir konu da değildir ancak On8 Kitap’tan tarafıma hediye olarak gelen bu bilim kurgu romanını çok sevdim. Romanın nasıl bir hayal gücü ile yazıldığını düşündükçe yazara verdiğim değerin de arttığını itiraf etmek durumundayım. Bir tür galaksi topluluğunda geçen ve genç bir gazetecinin yaşadıklarını anlatan bu kitabın içinde haber alma özgürlüğü, özel hayata saygı, politika gibi konulardan tutun da çevreci harekete kadar her şeyden vardı. İçindeki bazı kelimelere ilk başta adapte olmakta zorluk çektiysem de beş on sayfa sonra alıştım ve daha büyük bir keyifle okumaya devam ettim.

Seri olarak basılan bu kitabın diğer iki kitabını da almayı düşünüyorum. Sanki bir film izliyordum ve yarım kaldı, devamını ciddi anlamda merak ediyorum. Romanın başkahramanı Sandiane ve Mel’in yaşayacakları aşk da çok ilgimi çekecek gibi görünüyor. Kısacası bu romanı bir film gibi izler gibi okuyacağınızı düşünmekteyim.

Arka Kapaktan;

“Bir anda, on bin yolcunun gözüne siyah perde indi. Herkes asıldığı tutamağı bütün gücüyle sıkıyordu. Uzaygemisinin derinliklerinden hayvansı bir kükreme yükseldi. Sandiane manyetik akımın avuç içlerine battığını ve vücudundan aktığını hissetti. Uzaygemisinin akıl almaz donanımı, onları galaksinin bir ucundan diğerine ulaştırmak için uzayı ikiye katlarken, genç kız saniyeleri saymaya başladı.”

Uzak gelecekte, uzay-zamanı katlamayı başaran insan ırkı Dünya’yı aşmış, koloniler halinde galaksinin dört bir yanına dağılmış durumda. İnsanlık yine bilindik hırslar, tanıdık emeller ve benzer siyasi yapılarla varlığını sürdürüyor. Birbirinden binlerce ışıkyılı uzaklıktaki gezegenlerin oluşturduğu “100Dünya Konfederasyonu” adlı bu yeni düzende, Dünya’dan da mavi, gizemli bir okyanus-gezegen dikkati çekiyor: Başkadeniz. Konfederasyonun en genç gazetecilerinden, Agoralı Sandiane Ravna objektifini bu ketum gezegenin sırlarına çevirdi bile. Bilmediğiyse, gerçekleri öğrenmekle onları medyada paylaşmak arasında çok hassas bir denge olduğu…

İnsanın doğa üzerindeki egemenliğine bir sınır çizmek mümkün mü? Buluşlar ve keşiflerle bugünlere gelen insanın “merak” duygusunu esas harekete geçiren nedir? Bilgilenme ve haber alma hakkı yaşam hakkının önüne geçtiğinde, en büyük zararı kim görür? Fransız bilimkurgu edebiyatının tanınmış yazarı Danielle Martinigol’ün ünlü üçlemesi “100Dünya” başlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder