27 Şubat 2014 Perşembe

Merdivende Üç Şair - Orhan Tüleylioğlu


 
Merdivende üç şair, üç ermiş, üç insan. Dışarıda alçaklığın sınırlarında bir insan güruhu.” S- 206

 
2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otel’de yaşananların konu alındığı ve bu katliamda hayatını kaybeden şair ve yazarları tanıyanların, onlarla aynı yerde bulunanların küçük yazılarının bir araya toplandığı bir kitaptı Merdivende Üç Şair. O gün yaşananları yaşım itibarı ile tam anlamıyla idrak edememiştim. Ama televizyonda gördüklerimden çok etkilendiğimi ve yanlış bir şeyler olduğunu hissettiğimi dün gibi hatırlıyorum. Daha sonrasında bu olaylarla ilgili yapılan belgeselleri izlemiş ve televizyonda gördüğümde hissettiklerimin yersiz olmadığını düşünmüştüm.

 
Bu kitap merdivende çekilen bir fotoğraftan yola çıkılarak yazılmış. Behçet Aysan, Metin Altıok ve Uğur Kaynar… Bu şairler ve onlar gibi yaklaşık 33 kişi bu katliamda hayatlarını ne yazık ki kaybettiler. Ellerindeki süpürge fırçası, sehpa ayağı ve yangın tüpü ile dışarıdaki 15 bin kişiye karşı kendini savunabileceğini düşünen naif insanların yakınlarının tanıdıklarının yazdıklarını okurken sanki oteldeki duman benim boğazımda kaldı… Nefes alamadım, tıkandım… Şairlerden ve aydın yazarlardan bahseden kitapta altı çizilecek o kadar çok cümle vardı ki…

 
“Unutmayalım; sürü hazırsa, çoban, padişah bile olur.

Onun için süpürge sapı imgesi umuttur.

Umut insandadır.

Yangını insan kılığındakiler çıkartır.

Ama döner insanlar söndürür.” S- 114

 

“Birisi elini başına koymuş, biri dizlerini tutmuş, diğeri parmaklarıyla oynuyor… Birinin elinde fırça, diğerinin önünde yangın söndürme tüpü…

Ölümü bekler bir halleri yok!

Oysa dışarıda yıkıcıları var…

Bir kırlangıcın kanadı gibi çarpıyor yürekleri…” S- 153

 
“Zamanın, insanlık suçunu aşabileceğine inanmıyoruz.” S- 191

 
Arka Kapaktan;

 
Otelin merdiveninde basamaklara oturmuş bekleyen üç şair: Metin Altıok, Behçet Aysan, Uğur Kaynar…

Otelin adı, yaylalarda açan çiçekti, Madımak'tı. Otelin içindekilerse ülkenin yazarları, şairleri, araştırmacıları, ozanları, karikatürcüleri, tiyatrocuları, semahçıları. Sekiz saat süren bekleyişin sonunda bir kibrit çakıldı. Otuz beş eli kolu bağlı insan alev alev can verdi.

Otelin etrafını saran güruhun protesto ettiği, halk edebiyatımızın büyük ozanlarından Pir Sultan Abdal için düzenlenen şenliklerdi.

 
Tarih: 2 Temmuz 1993. Gün: Cuma. Yer: Sivas'tı.

Katliamın sonunda merdivende oturan üç şair de yaşamını yitirdi.

Üç insan. Üç şair. Üç aydın kişi. Son kez yan yana gelmişlerdi. Sanki katliamın belleğimizden silinmeyecek fotoğrafını bizlere iletmek istercesine…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder