3 Şubat 2014 Pazartesi

Marilyn Monroe ve Bilinmeyen Hayatı - J. Randy Taraborrelli


 
Pinuccia’nın kış okuma şenliğindeki kategorilerden birisi biyografi olunca bu tarz kitapları en iyi yazan Taraborrelli’den Marilyn Monroe’yu okumaya karar verdim. Daha önce Elizabeth, Michael Jackson, Madonna gibi ünlülerin biyografilerini yazan Taraborrelli yine uzun araştırmaları sonucunda Monroe’nun biyografisini oluşturmuş.

1950’li yılların müzik ve film artisti Marilyn Monroe’yu hepimiz biliriz, çünkü o döneme damgasını vuran yegane kadınlardan birisiydi. Dışarıdan bakıldığında ne kadar şaşalı ve güzel görünen bu hayatın içinde acılarıyla boğuşan kırılgan bir kadın varmış. Marilyn Monroe hayatı boyunca paranoid şizofren annesi ile uğraşmış, gerçek babası onu hiçbir zaman kabul etmemiş, yetimhanelerde büyümüş ve aslında bir yandan da kendi paranoyaları ile uğraşırken bir yandan da çalkantılı aşk hayatı onu dibe batırmış olduğunu üzülerek okudum.

Yine de her ne kadar acılarıyla ve aşırı derecede ilaç bağımlılığı ile uğraşan bu kadının bir zamanlar Norma Jean adında sıradan bir genç kız olduğunu ve ünlü olmak için umudunu hiç kaybetmeden çalışmasını heyecanla okudum.

Biyografilerin güzel yanı ise bu örnekte de olduğu gibi, insanların “aptal sarışın” diye yaftaladıkları bu kadının aslında gayet zeki olduğu ve hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını bize ispatlamalarıdır.

Biyografi severlere tavsiye edebileceğim bir kitap…

Arka Kapaktan;

Marilyn Monroe'yla ilgili her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız... Bir daha düşünün.

Dünyaca ünlü biyografi yazarı J. Randy Taraborrelli, Marilyn Monroe efsanesini gün yüzüne çıkarıyor ve dünyanın en ebedi ve gizemli ikonuyla ilgili şaşırtıcı gerçekleri açıklıyor. MARILYN MONROE VE BİLİNMEYEN HAYATI Norma Jeane Baker, 1950'lerde, meşhur Marilyn Monroe olduğunda, annesi Gladys Baker'ın öldüğünü ya da artık hayatının bir parçası olmadığını söylüyordu. Fakat ikisi de doğru değildi. Aslında, Marilyn'in akıl hastası annesi hep hayatındaydı ve genç yıldız, kendi efsanesine doğru yol alırken geri planda daima karmaşık aile ilişkileri vardı. Ki bu hikaye şimdiye dek hiç anlatılmadı… Taraborrelli, çığır açacak çalışmasında, annesi, üvey annesi ve yasal hamisi de dahil, ünlü aktrisin hayatında etkili olan tüm kadınların detaylı ve gerçek portrelerini çiziyor. Annesinin ağır paranoyak şizofrenisiyle uğraşmak zorunda kalan dünyaca ünlü bir kızın yürek burkan hikayesini, adı sonsuza kazınırken kendini yok edişini anlatıyor.

1 yorum:

  1. Ben de geçen haftalarda "My Week With Marilyn" filmini izlediğimde aynı şeyleri düşünmüştüm.Gerçek Marilyn hayranları da bu yüzden ona hayrandır bence,gerisi boş :)

    YanıtlaSil